Groendaken

Groendaken

Je hebt enorm veel verschillende groendaken. Je hebt groendaken van sedum oftewel sedumdaken maar je hebt ook groendaken met bijvoorbeeld bloemen, kruiden of grassen. De groendaken die ik zojuist heb benoemd vallen onder de zogenoemde extensieve groendaken. Je hebt namelijk een extensief groendak en een intensief groendak. Hierover zal ik later in dit blog uitleg geven. Eerst moet je jezelf de vraag stellen: waarom wil ik een groendak? Er kunnen hier verschillende redenen voor zijn. Je kunt het mooi vinden of misschien wil je de natuur een handje helpen. Alles wordt steeds duurder en daarom kan je een groendak ook zien als goede investering. Je kan namelijk een hoop geld besparen/verdienen met een groendak.

Intensief groendak

Net had ik al wat voorbeelden genoemd van een extensief groendak maar wat is nou een intensief groendak? Het woord zegt het al een beetje, intensief. Zo’n soort groendak kost namelijk veel aandacht en inzet. Niet alleen het maken van zo’n groendak want dat doen professionals dus daar hoef je je niet echt druk om te maken. Maar vooral het onderhoud gaat veel tijd in zitten. Een intensief groendak kun je vergelijken met een plantsoen alleen dan op je dak. Op een intensief groendak staan dus grote bomen en struiken etc. Je ziet dit soort daken meestal alleen op bedrijfsgebouwen omdat zo’n dak erg zwaar is. Het kan wel tot 700 kilo per vierkante meter wegen.

Extensief groendak

Een extensief groendak is veel kleiner. Het heeft een hoogte van maximaal 15 centimeter en is dus ook lang niet zo zwaar als een intensief groendak. Het voordeel van een extensief groendak is dat het bijna geen onderhoud vergt. Hooguit één keer per jaar een beetje mesten en bijknippen, maar dat laatste is optioneel. Extensieve groendaken zie je vaak terug in woonwijken, op huizen of garages.