Hoe vind je het beste boxkleed voor je baby? 

Vrijwel geen ouder kan zonder een box en daar hoort natuurlijk een boxkleed in. In eerste instantie ligt je kindje er waarschijnlijk nog niet zo vaak in maar er komt een moment dat het zijn veilige plekje en speelomgeving wordt. Dan is een box onmisbaar en een kleed erin nog meer. Met een goed kleed kan hij namelijk comfortabel liggen én spelen. Daarom is het belangrijk om het juiste kleed aan te schaffen en met onderstaande tips gaat dat lukken. 

Waarom een boxkleed eigenlijk onmisbaar is

Ook al staat een boxkleed niet op de gemiddelde uitzetlijst, het is toch een belangrijke aankoop. Want je gaat op een gegeven moment tummy time met je kindje introduceren. Dit doe je natuurlijk niet op een harde en koude vloer, maar juist lekker op een zacht comfortabele plek. Dit is precies waar het kleed voor de box tevoorschijn komt. Want naast comfortabel wil je ook een veilige plek en dat is de box. Het is dus eigenlijk een combinatie van een veilige omgeving én goed voor de ontwikkeling van je kindje op een comfortabel kleed. 

Als je baby groter wordt en de box uit begint te groeien, dan kun je het boxkleed ook gebruiken op de losse vloer. Op die manier heb je alsnog een mooie speelplek en heeft je baby meer ruimte dan alleen in de box. Let er wel goed op dat de veiligheid buiten de box beperkter is en dat je dus goed toezicht houdt zodat je kleintje geen gevaar loopt met bijvoorbeeld huisdieren, andere dieren of een ongelukje bij de tafel. 

Waar let je op bij het aanschaffen van een kleed voor de box? 

De belangrijkste keuze voor een boxkleed zit hem in de afmeting. Er zijn veel verschillende soorten en maten boxen te koop en daar horen dus ook veel kleden bij. Je hebt niets aan een te klein kleed want zo kan je kleintje alsnog op een harde ondergrond terechtkomen. Aan de andere kant is een te groot kleed ook niet fijn, want dat kan schuiven als je kleintje ertegen in slaap valt. Kies dus een passend kleed dat niet te groot maar ook niet te klein is. De beste maatstaf is een kleed dat net een paar centimeter groter is zodat de randjes ietsjes omhoog staan.

Vervolgens is het materiaal en de dikte een belangrijke keuze als je gaat kijken voor een kleed. Zo moet je een kleed hebben dat zacht is maar niet té zacht. Het hoofdje van je kindje moet er bijvoorbeeld niet in weg kunnen zakken, maar het moet wel zacht zijn aan de billen en beschermen als je kleintje net even zijn of haar evenwicht verliest. Het materiaal is bij die keuze ook belangrijk, zo kan je kiezen uit bijvoorbeeld plastic, schuim, rubber en stof. Als je kindje veel ligt dan is een stoffen boxkleed heel fijn en rubber of schuim geeft juist veel grip. Wil je juist hapjes oefenen in de baby box, ga dan voor een plastic variant want die heb je in een handomdraai schoon gemaakt.