Schimmel verwijderen: Hoe werkt dat?

vochtspecialist in te schakelen

Schimmel in je huis hebben is niet alleen heel vervelend, maar ook nog eens slecht voor je gezondheid! Belangrijk dus om schimmel zo snel mogelijk weg te halen. In dit artikel geven wij je een paar tips!

Hoe ontstaat schimmel?

Eerst belangrijk om te weten: hoe ontstaat die vervelende schimmel in je huis? Schimmels ontstaan meestal op vochtige muren en plafonds. Denk aan de kelder of de badkamer. Schimmel kan ook ontstaan in textiel dat vochtig is of geweest. Of een koelkast is altijd ook nog een populaire plek voor schimmels. 

Hoe verwijder je schimmel?

Met de volgende tips kun jij makkelijk zelf schimmel verhelpen. Je kan natuurlijk altijd ervoor kiezen om een vochtspecialist in te schakelen.

Schimmel verwijderen met soda

Soda is het meest milieuvriendelijke middel om schimmel aan te pakken. Los in 1 liter water ongeveer 5 á 10 gram soda op. Het is belangrijk om een mondkapje te dragen en handschoenen aan te trekken. De schimmel die los gaat komen is namelijk schadelijk! 

Het mengsel met soda breng je aan met een harde borstel over de schimmelplekken. Het is belangrijk om niet alleen de plekken zelf mee te nemen, maar ook ruimte om de schimmel heen. Zo neem je ook de jonge schimmels mee. Laat na het borstelen het mengsel nog een paar uur intrekken en spoel het vervolgens na met schoon water.

Werkt soda niet? Gebruik bleekmiddel

Krijg je de schimmel niet weg met soda? Probeer dan eens bleekmiddel uit. Je doet 25 ml bleekmiddel in een emmer met 1 liter water. Draag bij deze manier ook zeker een mondkapje en trek handschoenen aan. Breng het mengsel met een plantenspuit of spons aan en laat het gebied goed drogen.

Schoonmaakmiddelen

Naast het maken van je eigen mengsel, kun je ook verschillende schoonmaakmiddelen gebruiken om de schimmel weg te krijgen. Denk aan chloor, borax, groene zeep en schoonmaakazijn.