Tips om te boren in beton

Het komt bij het klussen regelmatig voor dat je moet boren in beton. Om te kunnen boren moet je wel wat dingen anders doen dan normaal. Om te verzekeren dat je veilig en goed in beton kan boren, staan hieronder enkele nuttige tips op een rij.

1)    Kies de juiste boor

Om te boren in beton heb je een toegewijde betonboor nodig. Er zijn veel verschillende betonboren. Het verschil tussen een normale boor en een betonboor is dat een betonboor een stompe kop heeft. De functie hiervan is dat het harde beton door de stompe kop wordt weggeslagen. Hiervoor moet de boormachine ook een pulserende werking hebben. Ga dus niet met zomaar een boor aan de slag. Zorg dat je een geschikte betonboor hebt. Bij het bouwen kun je ook extra betonblokken bestellen, zodat je altijd nog wat achter te hand hebt in het geval er iets misgaat met het boren.

2)    Pas op bij tegels

Soms moet je voor je bij het beton komt eerst door een tegel heen. Als je direct met een betonboor begint, is er grote kans op schade aan de tegel. Daarom moet je dit als twee aparte boringen zien. Eerst boor je door de tegel en daarna kun je in het beton boren. Je begint bij tegel met een scherpe boor. Voor fase twee stap je dan over op een betonboor.

3)    Zet niet te veel druk

Tijdens het boren zelf moet je niet te veel druk op de boormachine uitoefenen. Dan krijgt de pulserende werking niet de ruimte die het nodig heeft. De pulserende werking neemt ons het werk uit handen, dus laat het ook zijn gang gaan. Lichte druk uitoefenen is al genoeg voor een optimaal boorresultaat. 

4)    Goede voorbereiding

In betonmuren zitten vaak ook leidingen verstopt. Het is daarom belangrijk om van tevoren uit te zoeken waar leidingen zitten en hoe diep je kan boren. Om te voorkomen dat je per ongeluk toch te diep boort, kan je gebruik maken van een dieptestop. Mocht je niet meer weten waar de leidingen precies zitten dan kan je hiervoor een leidingzoeker gebruiken.

5)    Het gruis opzuigen

Deze tip is ook bij het boren in andere materialen relevant. Zuig het gruis direct op. Hiervoor heb je toegewijde apparaten, maar ook met een simpele stofzuiger kom je al een heel eind. Hou de stofzuigerslang direct onder het boorgat. Dit scheelt een hoop rotzooi en opruimwerk achteraf.

Eenvoudig klusje

Met deze tips wordt het boren in beton een eenvoudig klusje. Wanneer je je goed voorbereid met het juiste materiaal is het boren in beton niet lastiger dan boren in elk ander materiaal. Nu ben je helemaal klaar voor jouw boorklus!