Welke deurmat kies je?

Er valt tegenwoordig uit zoveel soorten deurmatten te kiezen dat het moeilijk wordt om een keuze te maken. Het is dan ook zaak om te weten wat je precies zoekt. Het is niet zo dat een dikkere mat beter veegt dan een dunnere variant.

Lange dikke borstelharen werken niet noodzakelijkerwijs beter dan kortere en stevige haren om het vuil te verwijderen. Wat betreft de schoonmaakfunctie kun je de deurmat dus niet direct op het uiterlijk beoordelen.

Functioneel

De meeste mensen willen graag een leuke deurmat die tevens functioneel is. Wanneer de mat buiten komt te liggen is het van belang dat deze tegen alle weerstypen bestand is. Meestal betreffen dit matten met een borstelige structuur.

De bedoeling is dat ze in de eerste plaats het vuil van de schoenen schrapen. Het is tevens van belang dat de deurmat op maat is. Je kunt van te voren bepalen hoe groot de mat dient te zijn. Het moet niet de bedoeling zijn dat deze té klein is.

De beste matten blijven ook onder alle omstandigheden op hun plek. Het is fijn om over een mat te beschikken die een antislip functie heeft. Als jij zelf of je bezoek wegglijdt tijdens het afvegen dan is dat geen aangename gewaarwording.

Gemakkelijk te reinigen

Het is ook prettig als je een mat hebt die je gemakkelijk schoon kunt maken. Een kokosmat kan als deze droog is bijvoorbeeld gemakkelijk met de stofzuiger gereinigd worden. Een rubber mat kun je eenvoudig schoonmaken met een beetje water.

Dit soort matten zijn in feite schoonloopmatten die als functie hebben dat ze vuil afschrapen. Het opnemen van vocht is weer de specialisatie van droogloopmatten. Deze kun je uiteraard voor de deur leggen, maar een nog betere optie is om ze aan de andere kant van de deur te plaatsen.

Dan heb je aan de ene kant een mat die schraapt en aan de andere kant een mat die vocht absorbeert. Meestal zijn deze matten daarom van katoen of polyamide gemaakt. Zo’n soort mat past gemakkelijk in de wasmachine.

Visitekaartje

Een deurmat is ook een visitekaartje. Je kunt er dus werk van maken om een geschikte deurmat te vinden die past bij de uitstraling van je huis. Je kunt een bedrukt exemplaar kopen, maar je kunt het ook laten bedrukken.

Je moet echter nooit uit het oog verliezen wat de belangrijkste functie is van de mat. Dat is namelijk het vuil buiten de deur houden. De beste mat is naast dat deze een goed uiterlijk heeft, tevens zeer geschikt als afschraper.