Aanschafkosten van verschillende warmtepompen

Warmtepomp

Als je eraan denkt om een warmtepomp aan te schaffen voor het verduurzamen van jouw woning, dan zijn er verschillende mogelijkheden om dit te kunnen realiseren. Met een warmtepomp is het mogelijk om via een alternatieve bron energie te krijgen voor het verwarmen van een huis en het leidingwater in huis. Dit kan ervoor zorgen dat er geen gebruik meer hoeft worden gemaakt van een traditionele gas installatie met een cv-ketel. Dat is dan ook stukken beter voor het milieu en ook voor de portemonnee. Natuurlijk zijn er kosten verbonden aan het plaatsen van een warmtepomp, maar daar zijn ook weer verschillende mogelijkheden in.

  • Kiezen voor Split of Mono warmtepomp
  • De kosten en mogelijke subsidie

Warmtepomp

Split of Mono

De kosten die bij het gebruik van een warmtepomp komen kijken zijn voornamelijk kosten met betrekking tot de aanschaf, de plaatsing en het onderhoud. Het verschilt per type warmtepomp welke kosten eraan verbonden zijn. Met een Split warmtepomp is het bijvoorbeeld mogelijk om het huis te verwarmen door gebruik te maken van buitenlucht. In dat geval wordt er een apparaat aan de buitenkant van de woning geplaatst die lucht aanzuigt en dit doorstuurt naar een boiler in de woning. De Mono warmtepomp werkt op een soortgelijke manier en bestaat alleen uit een unit die buiten de woning geplaatst is. Met een dergelijke installatie worden leidingen direct verwarmd. Lees hier meer over de mogelijkheden met Split en Mono warmtepompen.

Kosten en subsidie

De kosten voor de aanschaf kunnen verschillen per soort apparaat en per merk. Voor een lucht-water of een lucht-lucht warmtepomp betaal je gemiddeld tussen de € 4.000,- en € 7.000,- voor de aanschaf. Een hybride warmtepomp is vaak te verkrijgen vanaf € 5.000,- tot ongeveer € 7.000,-. Ben je op zoek naar een water-water of grond-water warmtepomp dan moet je rekening houden met bedragen die liggen tussen de € 10.000,- en € 25.000,- euro voor de aanschaf van het apparaat. Voor de aanschaf van een warmtepomp is het mogelijk om gebruik te maken van subsidie vanuit de Nederlandse overheid. Hiermee wil de overheid verduurzaming van woningen stimuleren. Er zijn wel een aantal voorwaarden verbonden aan de aanvraag van een dergelijke subsidie. Zo moet de warmtepomp door een erkende installateur geplaatst zijn en moet het apparaat een minimaal vermogen hebben. Door het aanvragen van subsidie is het voor jou mogelijk om een bedrag van tussen de € 1.000,- en € 2.700,- euro te besparen op de aanschaf van een apparaat.