Prijs waterontharder betalen en dan met zacht water besparen

regendouchekop

Net als bij zoveel apparaten betaal je ook voor een elektrische of een mechanische waterontharder een aankoopprijs. Met daarbovenop eenmalige kosten voor de installatie. En verder terugkerende onderhoudskosten. Een prijs waterontharder bestaat dus uit drie delen. Het bedrag dat je betaalt heb je over voor het zacht maken van je water. In Nederland tappen we namelijk kraanwater met een gemiddelde hardheid van 8 Hd (Duitse waarde). Zacht water is gemiddeld 4 Hd. Het verschil is dat zacht water veel minder kalk en magnesium bevat. Al je water vragende apparaten krijgen dan ook minder kalk te verwerken. Die kalk slaat namelijk neer in je wasmachine, je vaatwasmachine, je waterkoker en nog veel meer apparatuur.

De prijs waterontharder afzetten tegen langer werkende apparaten

Ga je de prijs waterontharder afzetten tegen de voordelen, dan zijn er nogal wat. Je lichaam is er niet direct gebaat bij hoewel wel is uitgewezen dat je huid zacht water beter verdraagt en dat huidirritaties veel minder kunnen worden. De grootste winst behaal je echter bij je apparatuur. Door kalkafzetting worden je apparaten minder effectief en gaan ze sneller achteruit. Tel eens al je water gebruiken de apparaten (inclusief kranen) bij elkaar op, dan kom je toch snel uit op ca. 2.500 – 3.000 euro. Stel je nu eens voor dat je het kalkprobleem verhelpt met zacht water en zo de verlengingsduur van je apparaten met 20% laat toenemen. Dat scheelt dan toch snel 500 – 600 euro!

Met een beetje hulp van hars

Een waterontharder wordt ook wel een waterontkalker genoemd. De functie is exact gelijk. Je krijgt een systeem met een kolom van hars. Het inkomende water geeft kalk af aan de hars en stroomt als zacht water verder. De harsbolletjes zijn op een bepaald moment vol en dan start de ontharder een regeneratie traject. Kwaliteits zout en zacht water worden ingezet om de hars te spoelen. Het zoute kalkwater gaat via het riool je huis uit. En dan kan de kalk van nieuw binnenkomend water weer verkleven met de hars.

Betaal naar verbruik

De prijs waterontharder is afhankelijk van de grootte en de ‘slimheid’ van het apparaat. Woon je alleen of slechts met één ander samen? Dan kun je voor een kleine waterontharder kiezen. De gemiddelde prijs zal dan onder de 1.000 euro uitkomen. Heb je een gezin van vier of meer personen, dan verbruik je meer water en heb je een middelgroot systeem nodig. Die is al snel 1.500 euro. Ben je een grootverbruiker en heb je een echt groot huis, verdriedubbel dat bedrag dan maar. Zoals eerder al gezegd, komen er nog installatiekosten bij.

De prijs waterontharder vooral de moeite waard bij onderhoudsarme systemen

Check ook eens de nieuwe systemen van waterontharders. Die worden namelijk steeds slimmer. En daarom steeds meer onderhoudsvrij. Dat is namelijk de terugkerende kostenpost bij ontharders. Er zijn modellen die zelf bijhouden wanneer er regeneratie plaatsvindt. En die ervoor zorgen dat het water binnen het systeem niet te lang stil blijft staan. Om geen aangroei van bacteriën te krijgen. Dit soort slimme modellen wordt via een eigen computertje bestuurd en die zit dus bij de prijs waterontharder in. De kwaliteit is zo goed dat de aanbieders er soms wel tot 15 jaar garantie op durven geven. Gaat er binnen die tijd iets mis? Dan wordt ernaar gekeken zonder dat je voorrijkosten en uurloon hoeft te betalen.