Waardering voor de houten vloer

Er zijn maar weinig vloeren mooier dan een houten vloer. Het is niet alleen de warme uitstraling, maar ook het comfort en gevoel als je er op loopt. Vooral zonder schoenen. Gewoon het gevoel van je voeten op het hout voelt huiselijk en natuurlijk.

Er is veel keuze als je een vloer wilt bedekken. Tapijt, vinyl, plavuizen, pvc, laminaat, marmoleum, beton en zelfs grind… gelukkig is er ook hout, ofwel parket. Al je daar voor kiest dan heb je stap 1 genomen. Andere stappen die moeten worden genomen zijn kleur, soort parket en legmethode. Het is dus wel verstandig om je enigszins te verdiepen in het begrip “houten vloeren”.

Er zijn veel websites die uitgebreid ingaan op de soorten hout waaruit je kunt kiezen. Laat een zoektocht los op “houten vloer soorten” en je zult alles vinden wat je zoekt. Hier lichten we de legmethoden wat nader toe. Welke methode is het meest geschikt voor welke ruimte?

Zweven of lijmen

Houten vloeren kunnen worden gelijmd of “zwevend” worden gelegd. Met lijmen ligt het voor altijd vast, het ligt strak en stevig waardoor het geluid bij lopen tot een minimum wordt beperkt. Ook maakt het niet uit hoe groot de ruimte is, een gelijmde vloer kan overal. Een zwevende vloer daarentegen kan niet worden gelegd als de ruimte breder is dan 6,5 meter. Althans, het wordt niet geadviseerd. Zwevende vloeren hebben namelijk de neiging om “te werken”. Hout werkt altijd (uitzetten bij warmte en vochtigheid en krimpen bij koude en droogte) en bij een zwevende houten vloer krijgen de planken ruimte om dit te doen. Daarom wordt vaak gebruik gemaakt van een ondervloer die niet alleen geluiddempend is maar ook isoleert en egaliseert. Ook kan gebruik worden gemaakt van spanvering om de natuurlijke werking van het hout te beperken.  

Breedte of lengte

Afhankelijk van de ruimte en hoe je deze optisch wilt bespelen, kun je een bewuste en doelmatige keuze maken met betrekking tot de legrichting van de planken. Heb je een redelijk brede ruimte en wil je die langer laten lijken of wil je een rustig aangezicht bewerkstelligen, kies er dan voor om de planken in de lengte te leggen (dus evenwijdig aan de langste muur).
Wordt de vloer in een smalle ruimte gelegd en wil je deze breder doen laten lijken, leg de planken dan dwars op de langste muur (dus in de breedte). Dit geeft wel een drukkere uitstraling. Ook bestaat het visgraatpatroon en een diagonale legmethode. Beiden hebben de eigenschap om een ruimte groter te doen laten lijken.

Smal of breed

Een andere keuze is de afmeting van de breedte van de planken. Deze ligt meestal tussen de 16 en 30 cm. Uiteraard zijn er ook smallere en bredere planken verkrijgbaar. Je kunt ook de breedte van de planken gebruiken om een optisch doel te bereiken. Brede planken maken groter en ruimtelijker dan smalle planken.
Desalniettemin, hoe je de plank ook legt, wendt of keert… een houten vloer wordt altijd gewaardeerd!