Wat zijn de vloerisolatie kosten?

Het isoleren van de vloer is een belangrijke klus die je ook als eerste moet uitvoeren als je met verduurzamende oplossingen aan de slag gaat. Dat is belangrijk, omdat vocht uit de kruipruimte in het huis kan trekken en het opgesloten kan worden als bijvoorbeeld de muur en het dak al geïsoleerd zijn. Nu wil je dus met vloerisolatie aan de slag gaan, maar wat zijn de vloerisolatie kosten? In onze blog vertellen we er meer over.

Vloerisolatie kosten afhankelijk van hoe je gaat isoleren

De vloerisolatie kosten zijn voor een groot deel afhankelijk van hoe je de vloer gaat isoleren. Doorgaans kies je voor het isoleren van de onderkant van de vloer, maar je kunt ook op andere manieren isoleren. Zoals isoleren aan de bovenkant of het isoleren van de bodem van de kruipruimte. Welke optie je kiest is vooral afhankelijk van wat er mogelijk is. Heb je een toegankelijke kruipruimte van minstens 50 centimeter hoog? Dan is de onderkant van de vloer isoleren de beste optie. Wanneer je die niet hebt zijn het isoleren van de bovenkant en bodemisolatie goede alternatieven.

Met welke kosten moet je rekening houden?

De verschillende vormen van isoleren zorgen ook voor verschillende prijskaartjes. De vuistregel is dat hoe arbeidsintensiever de klus is, des te hoger de vloerisolatie kosten zijn. Je moet ook rekening houden met de kosten van het isolatiemateriaal dat je kiest en je komt eventueel voor extra kosten te staan als er ook extra werkzaamheden moeten worden uitgevoerd. Denk dan bijvoorbeeld aan het vervangen van de vloer, het uitgraven van een kruipruimte of het aanbrengen van een toegangsluik. Om je een goed beeld te geven van de gemiddelde kosten, hebben we een handige tabel gemaakt per oplossing.

Vloerisolatie kosten onderkant van de vloer

Wanneer je de onderkant van de vloer wilt isoleren heb je met een aantal kosten te maken. Afhankelijk van hoe hoog je kruipruimte is en of er een toegangsluik aanwezig is. Bij het isoleren van de onderkant van de vloer kan een specialist ook aangeven dat wellicht de vloer vervangen moet worden. En dat brengt natuurlijk ook weer extra kosten met zich mee.

Werkzaamheden / benodigdhedenKosten
Isolatiemateriaal€ 5,- per m²
Vervanging vloer*€ 90,- per m²
Toegangsluik kruipruimte*€ 275,-
Kruipruimte uitgraven*€ 3.500,-

Vloerisolatie bovenkant van de vloer

Voor het isoleren van de bovenkant van de vloer zijn de kosten aanzienlijk kleiner, omdat je in de regel alleen de leefvloer hoeft te verwijderen. Ook hier kun je wel te maken krijgen met het advies om je draagvloer te vervangen als die aan vervanging toe is.

Werkzaamheden / benodigdhedenKosten
Isolatiemateriaal€ 25,- per m²
Vervanging vloer€ 90,- per m²

Bodemisolatie

Wanneer een expert bodemisolatie moet aanbrengen, is hij hier een tijdje mee bezig. Dus de kosten zijn ook aanzienlijk hoger als je een bodem laat isoleren.

Werkzaamheden / benodigdhedenKosten
Isolatiemateriaal€ 25,- per m²

Een expert kost gemiddeld al snel € 35,- exclusief btw per uur en je moet ook rekening houden met, naast de standaard vloerisolatie kosten, de gemiddelde voorrijkosten van ongeveer € 60,- per dag.