Zonnepanelen aanschaffen: hoe pak je dat aan?

Is het tijd voor zonnepanelen op het dak van je woning? Of misschien wel op je boerderij, carport of bedrijfspand? Goed idee. Natuurlijk voor het milieu maar ook voor je portemonnee. Want al vraagt de aanschaf om een investering, op termijn verdien je dit terug. Hieronder een aantal aandachtspunten om rekening mee te houden wanneer je zonnepanelen wilt gaan kopen.

Hoe geschikt is je dak?

Je allereerste vraag zal misschien wel zijn: is mijn dak geschikt voor zonnepanelen? Daarbij spelen meerdere factoren een rol. Bijvoorbeeld de hellingshoek van het dak. Voor een hoog rendement is een hoek van zo’n 35 graden het beste. Maar ook op een schuiner of juist platter dak kunnen panelen nog steeds rendabel zijn. Andere factoren die meespelen bij het bepalen van de geschiktheid van je dak voor zonnepanelen zijn: de richting waarin de panelen geplaatst kunnen worden, de beschikbare ruimte die er is en de hoeveelheid schaduw die op het dak valt.

Hoeveel zonnepanelen zijn nodig?

Een volgende vraag is hoeveel zonnepanelen nodig zijn op jouw dak. Stroomverbruik verschilt heel erg per situatie en huishouden. Probeer hier goed inzicht in te krijgen. Het kan daarnaast verstandig zijn om ook alvast naar de toekomst te kijken. Wanneer je verwacht op termijn meer te gaan verbruiken, is het wellicht slim voor een groter aantal zonnepanelen te gaan. Dit omdat het bijplaatsen van meer zonnepanelen op een later moment relatief duur kan uitpakken.

Type zonnepanelen

Heb je eenmaal zicht op je stroomverbruik, dan kun je kijken naar verschillende types zonnepanelen. Het rendement is niet voor ieder type paneel gelijk. Er zijn zonnepanelen verkrijgbaar met hoger rendement wat automatisch inhoud dat je er minder van hoeft te plaatsen. De meest gangbare zonnepanelen van dit moment zijn monokristallijne en polykristallijne zonnepanelen. Daarnaast zijn er tegenwoordig ook glas zonnepanelen op de markt. Hoewel de aanschafprijs hiervan aanzienlijk hoger ligt, blijft ook na verloop van tijd het rendementsverlies van deze panelen klein doordat ze minder gevoelig zijn voor microscheurtjes.

Levensduur

Zonnepanelen gaan gemiddeld best een lange tijd mee. De levensduur van een paneel wordt onder meer bepaalt door het type paneel, de kwaliteit ervan en de fabrikant van het paneel. Het is daarom slim te letten op de staat van dienst van de fabrikant van een zonnepaneel. Verder is het goed om de garantietermijn van een paneel in de gaten te houden. Kies tot slot voor een betrouwbare leverancier en laat je goed voorlichten over de mogelijkheden.