Eenvoudig een schuifdeursysteem zelf maken

Schuifdeuren of Loftdeuren worden steeds populairder. In vrijwel ieder woonblad komen ze terug in de meest trendy interieurs. Natuurlijk kun je een kant-en-klaar loftdeur bestellen maar je kunt er ook voor kiezen om er zelf een te maken. Een schuifdeursysteem zelf maken is niet alleen budgetvriendelijk maar het is ook nog eens super eenvoudig en leuk.

Loftdeuren

Loftdeuren hebben een landelijke uitstraling en passen daarom perfect in een landelijk interieur. Ook passen deze deuren goed in een modern, eigentijds interieur. Loftdeuren zijn niet alleen decoratief maar ook erg praktisch. Doordat je geen draaihoek van de deur nodig hebt zijn ze ruimtebesparend. Ideaal dus wanneer je een niet al te grote kamer hebt.

Verschillende soorten

Loftdeuren zijn er in verschillende modellen. Zo kun je onder andere kiezen voor een verticaal motief, een X-motief en Z-motief. In het stappenplan hieronder gaan we uit van het populairste model, namelijk het Z-motief. Uiteraard kun je ook kiezen uit verschillende houtsoorten maar nieuw steigerhout geeft extra karakter aan je landelijke loftdeur en is gemakkelijk om mee te klussen.

Benodigdheden

  • schuifdeurbeslag
  • 7 steigerhouten planken van 220 lang
  • 4 steigerhouten planken van 220 lang (in maat te zagen voor het gewenste motief)
  • houtlijm

Schuifdeursysteem zelf maken

Volg eenvoudig het stappenplan hieronder op en je hebt in slechts een paar uur een compleet zelfgemaakte loftdeur.

Stap 1: Een werktekening

Maak om te beginnen een werktekening. Natuurlijk is de afmeting van de loftdeur afhankelijk van de grootte van jouw deurpost. Maak de deur sowieso groter dan de deurpost zodat de deurpost verdwijnt achter de deur wanneer je deze sluit. Een voorbeeld maat is 90 bij 220 cm.

Stap 2: De basis

Lijm de 7 steigerhouten planken van 220 cm aan elkaar. Laat ze goed drogen en gebruik hierbij een lijmklem zodat ze stevig op elkaar drukken.

Stap 3: Het motief

Lijm vervolgens de overige planken in het gewenste motief op de basisdeur die je zojuist hebt gemaakt. Maak ook hierbij gebruik van lijmklemmen.

Stap 4: Goede afwerking

Schuur de deur met een schuurmachine of met schuurpapier totdat deze glad aanvoelt. Beits het hout vervolgens in een gewenste kleur of verf hem in een kleur. Dit hoeft uiteraard niet. Je kunt er ook voor kiezen de natuurlijke kleur van het hout te behouden.

Stap 5: Het schuifdeursysteem

Teken een rechte lijn op de wand. Zorg ervoor dat hij exact recht is want anders gaat je schuifdeur vanzelf open of dicht. Schroef vervolgens het schuifdeursysteem vast aan de muur. Nu kun je ten slotte de zelfgemaakte deur eenvoudig aan het systeem bevestigen.

Bron: superrenovatie.nl