Tellerkop schroeven – buitengewone klemkracht

Een gewone schroef doet eigenlijk net wat een tellerkop schroef doet, twee zaken aan elkaar verbinden. Maar verder is er wel een wereld van verschil. Moet een gewone schroef iets aan elkaar vastzetten, een tellerkop schroef verbindt in een zware, vaak dragende constructie. Tellerkop schroeven zijn er dus voor het grotere werk, het verbinden van balken in een overkapping of het constructief stevig maken van een tuinhuis, zeg maar. Ook voor stevige schuttingen kunnen ze ingezet, of pergola’s die niet moeten omwaaien. 

Waarom deeldraad?

Een tellerkop schroef is een deeldraadschroef. Het bovenste deel van de schacht is slank en glad, het onderste deel is voorzien van schroefdraad. Dat is niet voor niks. En het heeft ook te maken met de grote kop van de schroef. Ga je namelijk twee houten planken aan elkaar zetten met een tellerkop schroef? Dan moet de schroef gladjes door de bovenste plank heen gaan om pas bij de onderste plank zich met het houtdraad een weg naar binnen te vreten. De kop van de schroef komt steeds steviger tegen de bovenste plank aan te zitten en oefent bij elke draai meer klemkracht uit. De kop kan namelijk op een gegeven moment echt niet verder. De pakkracht van tellerkop schroeven zit in het onderste te monteren deel, de klemkracht in het bovenste deel. Er zit namelijk geen spanning op het draadloze bovenste deel dat verder niet in het hout grijpt. Het is de kop zelf die zo kan klemmen.

Voorganger van de tellerkop schroeven

Voor het tijdperk van de tellerkop schroef moest je het doen met de houtdraadbout. Dat was vanouds het constructie-element om hout met hout te verbinden. Ook die heeft een aardige klemkracht, alleen werkt die wel minder fraai af met z’n zeskantige dikke kop. Wat de houtdraadbout mist in vergelijking met de tellerkop schroef, dat zijn de wokkels. De tellerkop schroef heeft typerende schachtribben, die wokkels genoemd worden. Je ziet ze net boven de schroefdraad en ze zijn zeer functioneel. De wokkels halen de spanning van de schroef en versterken zo de draagkracht.

Meten is weten

Wie aan de slag gaat met grote constructies zoals een carport of een tuinhuis, heeft al snel baat bij tellerkop schroeven. Bijzonder handig is de torx-aandrijving om ze het hout in te draaien. De torx in de kop zelf moet wel passen bij het bitje dat je gebruikt. Past het bitje net niet, dan glipt die vaak over de schroefkop heen. De lengte van de schroef die je gebruikt, is afhankelijk van de diktes van het te verbinden hout. Meet de dikte van het hout waar de schroef eerst door moet en tel er minstens 5 cm bij op. Zo heb je snel de juiste lengte. Is er geen schroef met die exacte lengte te koop? Kies dan een maatje dat net iets groter is. 

Tellerkop schroeven lusten geen looizuur

Hardhout zoals Red Cedar of eiken bevat veel looizuur. Komt dat in contact met je tellerkop schroeven, dan oxideert en corrodeert het de schroeven, zeker als die van verzinkt materiaal zijn. Gebruik in zo’n geval goede schroeven van RVS. Voorboren is dan wel verstandig.