Graafmachine kopen: tips bij het maken van een keuze

Met een graafmachine worden veel werkzaamheden een stuk eenvoudiger. Vooral in sectoren als de bouw, tuinvoorziening en groenbouw zie je deze machine veel terug. Voor het graven van greppels en kuilen maar ook voor het effenen van terrein. Denk jij erover na voor jouw werk een graafmachine aan te schaffen? Hieronder een aantal tips die je op weg kunnen helpen bij het maken van de juiste keuze.

Frequentie

Een nieuwe graafmachine aanschaffen is niet goedkoop. Je zult moeten investeren. Kies je voor een kwalitatief goede graafmachine dan verdien je deze investering op termijn terug. Toch is het slim om na te gaan of kopen de beste optie is. Hoe vaak ga je de graafmachine gebruiken? Is dit niet heel frequent? Dan kan het huren van een graafmachine eveneens een aantrekkelijke optie zijn. Naast dat het een voordeliger alternatief kan zijn, houdt graafmachine huur je als ondernemer flexibel. Je kunt per klus een bijpassende machine huren. Voor een paar dagen, enkele weken of misschien wel meerdere maanden.

Type graafmachine

Heb je bovenstaande afweging gemaakt en kies je ervoor om te kopen? Dan kun je gaan inzoomen op het aanbod aan de hand van een bepaald type machine. Zo zijn er mini graafmachines waarmee je kunt werken op plekken met beperkte ruimte. Daarnaast zijn er graafmachines op banden en op rupsen. Met een rupskraan wordt de graafmachine over een groter oppervlak gedragen; met zo’n kraan zul je minder snel wegzakken of vastrijden op een modderige werkplek. Een graafmachine op banden is daarentegen weer mobieler doordat je er de openbare weg mee op mag.

Gewichtsklasse

Voor welke werkzaamheden wil je de graafmachine precies gaan gebruiken? Aan de hand hiervan zul je bepalen in welke gewichtsklasse je een graafmachine zoekt. Een graafmachine kopen kan in meerdere gewichtsklassen. De gewichtsklasse van de machine heeft invloed op onder meer de kracht van de graafmachine. Met een zwaardere machine beschik je over een echte krachtpatser. Het gewicht is verder bepalend voor hoe je de machine gaat vervoeren.

Comfort en duurzaamheid

Met het type graafmachine en de juiste gewichtsklasse in gedachten kun je verder inzoomen op het aanbod. Er zijn tal van merken die graafmachines produceren. Per merk kan de prijs van een machine behoorlijk verschillen. Natuurlijk zal de prijs meewegen in je uiteindelijke keuze, maar kies ook niet automatisch voor de goedkoopste variant. Zeker als je de machine veel gebruikt zijn comfort en gebruiksgemak belangrijk. Daarbij is het slim te kijken naar de duurzaamheid van de graafmachine, de geldende milieueisen en de hoeveelheid brandstof die de machine verbruikt.