Hoe bescherm je je vlag tegen het weer?

Of je de vlag nou uithangt als marketing, of omdat je voor een feestelijkheid de nationale vlag uit hebt hangen: je wil je vlag goed beschermen. Zeker, een vlag is misschien niet zo duur, maar als je veel vlaggen verslijt wordt het toch wel duur. Daarom willen we je hier wat tips meegeven om je vlaggen en vlaggenmasten te beschermen tegen het weer. Over het algemeen zullen ze wel goed tegen het weer kunnen, maar er bestaan toch situaties waar meer bescherming vereist is.

  • Wanneer moet je de vlag binnen houden?

Er zijn situaties waarin je de vlag niet goed kan beschermen, op die momenten moet je de vlag binnenhouden. Een van die situaties is wind vanaf 72 kilometer per uur (windkracht 8). Op dat moment is de wind niet alleen schadelijk voor de vlag, maar ook voor de vlaggenmast. Bij een dusdanig sterke wind bestaat er namelijk het risico dat vlaggenmasten beschadigd raken, en misschien zelfs los raken en zo voor nog meer schade zorgen. De kans dat er iets beschadigd is weliswaar klein, maar zeker niet verwaarloosbaar.

  • Hoe maak je het beschermen van je vlag en vlaggenmast makkelijker?

Het beschermen van een vlag kan best wat moeite kosten. Soms moet je helemaal naar boven klimmen om de vlag neer te kunnen halen, en dit doe je nou eenmaal niet zo graag is slecht weer. Daarom zijn er ook vlaggenstokken waarbij het makkelijker is om de vlag naar beneden te halen. Je hebt allereerst vlaggenmasten waarbij je met een touw de vlag naar beneden kan halen, maar er zijn ook vlaggenmasten met kantelvoet. Deze vlaggenmasten kan je gemakkelijk naar beneden kantelen, en vangt de vlaggenmast zelf bovendien ook zo goed als geen wind meer. Zo is ook het beschermen van de vlaggenmast zelf een fluitje van een cent.