Veilig op hoogte werken, hoe pak je dat aan?

Werken op hoogte gebeurt in Nederland iedere dag. Het meest gezien voorbeeld is misschien wel de glazenwasser die de raampartijen van flats en kantoorpanden boent. Maar er zijn veel meer werkzaamheden die op hoogte uitgevoerd worden. Denk aan dak reparaties, het schoonmaken van gevels en het onderhouden van zonnepanelen en groendaken. Moet je voor jouw werk ook wel eens een ladder, steiger of dak op? Hieronder tips om dit veilig aan te pakken.

Breng de risico’s in kaart

Wanneer je regelmatig op niveaus boven de begane grond werkt, brengt dat extra risico’s met zich mee. Een val van hoogte is één van de grootste risico’s. Daarom moeten er volgens de wet bij werkplekken op een hoogte vanaf 2,5 meter veiligheidsmaatregelen getroffen worden. Je kunt hierbij denken aan valbeveiliging. Welke valbeveiliging precies nodig is hangt af van de werkplek zelf, de werkzaamheden en hoe vaak deze uitgevoerd worden. Om de precieze veiligheidsmaatregelen in kaart te brengen kun je een Risico Inventarisatie & Evaluatie laten uitvoeren door een specialist.

Tref de juiste voorzorgsmaatregelen

Nadat de risico’s in kaart zijn gebracht voor een specifieke werkplek op hoogte, krijg je zicht op de benodigde maatregelen om de veiligheid te vergroten. Afhankelijk van jouw precieze werklocatie kun je denken aan bijvoorbeeld borstweringen en dakrandbeveiliging. Ook kan het plaatsen van ankerpunten en kabelsystemen nodig zijn, zodat werknemers zich kunnen zekeren. Verder kun je denken aan het aanleggen van veilige looppaden. Daarnaast is er nog de persoonlijke bescherming die een medewerker draagt zoals een valhelm en harnas.

Maak gebruik van trainingen

Wanneer je de juiste voorzorgsmaatregelen treft, ben je al een heel eind op weg naar een veiligere werksituatie op hoogte. Daarnaast is het ook belangrijk dat jijzelf of jouw medewerkers zich bewust zijn van de risico’s ter plaatste. Zo zijn er speciale trainingen die het veiligheidsbewustzijn op hoogte vergroten. Verder worden er trainingen aangeboden die specifiek samenhangen met een locatie. Denk aan trainingen voor werkzaamheden in masten bijvoorbeeld. In trainingen komt eveneens vaak een stuk redding en evacuatie aan bod.

Denk om voorbijgangers

Met een Risico Inventarisatie & Evaluatie krijg je zicht op de te treffen maatregelen voor veilig werken op hoogte. Met speciale trainingen kun je jouw veiligheidsbewustzijn nog verder vergroten. Maar het is ook belangrijk je collega’s op de begane grond en eventuele voorbijgangers mee te nemen in de veiligheidsoverwegingen. Wat als er een stuk gereedschap naar beneden valt bijvoorbeeld? Daarom kun je naast valbeveiliging voor personen ook valbeveiliging voor gereedschappen kopen.